• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни


Деветокласникът Деян Христов (9.а) спечели международен ученически конкурс и ще бъде награден с 5-дневно посещение в Москва в края на август. Конкурсът „Заедно в XXI век“ - за рисунки, песни, стихове, есета, реферати и медийни презентации – се организира от Фондация „Устойчиво развитие за България“ съвместно със Синдиката на българските учители, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, Националния дворец на децата, Сдружение „Български антифашистки съюз“, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски“, Национално Движение Русофили, Форум „България – Русия“, Дружество „Найден Геров“, Федерация „Съюз на съотечествениците“, Руския културно-информационен център, Съюза на приятелите на България – Москва, Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ ЕАД с подкрепата на Министерството на образованието и науката и под патронажа на Посолството на Руската федерация в Република България.

Деян Христов е участвал с мултимедийна презентация като възпитаник на Школата по информационни технологии към ЦПЛР (Шошковата къща) с ръководител г-жа Диана Урчева. От неговата възрастова група (9.-12. клас) са откроени четирима първенци. От двете предложени теми – за Руско-турската освободителна война и за битката при Сталинград (1943 г.) - Деян е избрал първата, защото е усетил, че може да се получи интересна презентация за преминаването на Троянския проход от отряда на ген. Карцов. Около три месеца му е отнело да направи проучвания и да изработи презентацията си, като през цялото време е имал изключителната подкрепа на г-жа Урчева и на Музея на занаятите. Казва, че основно предизвикателство за него е била техническата задача, но го интересува и историята. Освен снимкови и текстови материали от музейния фонд, Деян е използвал различни исторически блогове и книги. По време на работата си е научил повече за помощта, която местното население е оказвало на руския отряд. Впечатлен е също, че никой военен специалист не е очаквал атакуване на прохода през зимата, както и че троянският паметник на ген. Карцов никога не е бил политически оспорван през годините.

Презентацията е на PowerPoint и съдържа 27 слайда. Чрез дизайна им е отдадено уважение към книгата - слайдовете са оформени като книжни страници. Четири песни, отговарящи на емоцията на показваното, засилват въздействието. Деян признава, че за тях е имал и други помощници – родителите си. По време на награждаването в Руския културно-информационен център (26 юни) един от членовете на журито е казал на момчето, че презентацията е докоснала сърцата на всички тях.

Деян Христов е решил да подари презентацията си на Музея на занаятите. (Скоро ще я покажем и на нашия сайт.) Очаква, че пътуването му до Москва ще е прекрасно изживяване заради възможността да види един голям световен град и да се запознае с нови хора. Обещал е, че ще сподели впечатленията си с читателите на сайта.



Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).