• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

С гордост за Минко Гечев

четвъртък, 12 октомври 2017 г.


За пръв път един лауреат е награден в две категории
Училищната общност на СУ „Св. Климент Охридски“ е развълнувана от едно сериозно признание за Минко Гечев – училищен възпитаник и първенец на випуск 2009. Той бе сред получилите наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България. Тя се връчва от 2003 година насам на световно изявени млади български учени в областта на компютърните науки. Церемонията е била на 10 октомври в Гербовата зала на Президентството, а Минко Гечев е първият лауреат, награден в две различни категории: едната е за млади учени с глобално влияние в компютърните науки и софтуерното инженерство, а другата - за разработването на проект с широко социално въздействие. Посочени са: приносът му за софтуера с отворен код; авторските му книги; негови презентации на големи международни конференции; влиятелни публикации.

Абитуриентският бал, Троян, 2009 г.
Минко Гечев завърши паралелка "Информатика" на училището ни през 2009 г. Първата си компютърна програма е написал през 2006-та, първото си уеб приложение създава през 2007-ма. Запленен е от астрономията. Маринелия Христова, която му е преподавала литература и която много помогна за написването на този материал, си спомни, че в 9. клас му е поставила задача да проучи всички звезди и съзвездия, носещи имена от старогръцката митология. Сериозен спортист, каратист на
клуб „Атнес“, тренирал е и с националния отбор.

Речта на първенец на випуск 2009
Обосновката за определянето му за първенец на випуска представлява дълъг списък с ученически успехи: 7 награди по карате от национални първенства; награди от първенства по тенис на маса и тенис на корт; 3 награди от национални олимпиади по астрономия; 4 награди от национални състезания по информационни технологии;  2 награди от математически състезания; 3 награди "Бризби"; знаменосец на училището. Отличните му оценки от национални кръгове на ученически олимпиади по информационни технологии му осигуряват места в Софийския университет и в още четири български университета. Никога не се е главозамайвал, усмихнат и дори прекалено скромен, той е от онези успяващи момчета, които са обичани от съучениците си. Маринелия Христова го определя като „изключително рядко съчетание на ум и воля с човешко обаяние“.

Минко Гечев е канен като лектор на десетки международни конференции
Речта му при връчване на дипломите на випуска в залата на троянското читалище беше запомняща се. Минко признава, че тогава за пръв път е трябвало да говори пред голяма публика. Сега той е изявен лектор на международни конференции. Миналата година застава пред публика от над 1500 души.

След дипломирането Минко продължава в Софийския университет. Разработва свои проекти, печели награди, поканен е да води курсове, работи за сериозни компании. През 2013 г. си поставя за цел да отиде в някой от най-престижните световни университети. Наясно е, че таксите са доста високи, но прави план как със спестявания и работа може да завърши магистър по софтуерно инженерство в Оксфорд. След успешно интервю получава мястото, но междувременно е поканен на работа в Америка. Трябва да избира между две вълнуващи възможности. Поема към Щатите.

Книгата е бестселър на издателство Packt
За интереса към публикациите му на софтуерен инженер говори фактът, че негова статия от 2014 г. е преведена на френски, японски, руски и китайски език. Първата му книга е публикувана през 2016 г., става един от бестселърите на Packt – английско издателство за информационни технологии и софтуер, и в началото на тази година излиза второто й разширено издание. Поканен е да се присъедини към разработчиците на Google. От тази година окончателно заминава да работи в Силициевата долина – царството на високите технологии в Северна Калифорния.

Казва, че е благодарен да  работи с едни от най-умните хора, които познава. Когато му се е налагало да избира между сигурна работа и нови предизвикателства, избира второто. Едно момче, което е сред софтуерните първенци на випуска си в световен мащаб.



ОЩЕ ПО ТЕМАТА - ТУК



Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).