• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

Пускам ви един текст на Валери Найденов публикуван от 24 часа - четох, смях се и ми се плачеше!
Изводи от едно международно изследване 
Ако многото знания носят печал, то 15-годишните българи карат изключително щастливо детство и юношество. Това личи от международното изследване на грамотността PISA 2015. То сочи, че младото ни поколение расте все по-щастливо и по-тъпо. 
Например 41% от проверените не разбирали каквото четат, а 42% не можели да смятат като хората. В естествените науки пък сме на европейското дъно и копаем надолу. Изобщо младежта ни прави всичко възможно, за да бъде не само щастлива, но и красива – да няма нито една бръчка на челото. 
Разговарям по тази тема с проф. Геновева Такева, виден педагогически психолог, политолог и автор на нашумялата книга “Гладът при лечението на заекването”. 
- Професор Такева, как обяснявате този бум на необременената от знания младеж? 
- Има няколко теории, но аз слагам на първо място бума на блондинките. Според преброяването от 1962 г. например в “Столипиново” не е имало нито една блондинка, докато днес там двойничките на Шарън Стоун са над 50 на сто. Единственото, което им пречи да са перфектни, е диалектът.                                                            Чети натаък...
- А в гетата на етническите българи? 
- Там положението е необратимо, вече трудно може да се види брюнетка. Много ясно, че децата на блондинките ще имат проблеми с четенето и смятането. Най-зле са децата на платинените блондинки, които са толкова еднопистови, че не могат да ходят и да пушат трева едновременно. 
- Но по принцип блондинките не са по-тъпи от брюнетките, инак Швеция нямаше да раздава нобеловите награди. А и ако майката си боядиса косата, това не значи, че си сменя гените! С перхидрол или без, гените са си пак на брюнетка. 
- Така е, но нали цялата ни култура е имитационна. Затова и имитационните блондинки са принудени да се държат така, че да изглеждат автентични. Една имитаторка винаги се престарава. И понеже не знае как, нали не й е по природа, тя започва да имитира блондинките от вицовете, които са едни напълно митологични същества. И децата прихващат от майките... 
- Но това не е никак лесно. Иска се постоянно да играеш, да създадеш един нов и два пъти по-глупав “аз”. 
- Именно. Трябва да се усъвършенстваш и усъвършенстваш, докато не постигнеш щастливото усещане за празнота в черепа. И когато някой ден детето те попита “Мамо, какво е 3,14?”, автоматично да отговориш: “Ресто от 10 лева, мило.” 
- Значи младото поколение не е жертва на генетични изменения, а на автоиндуцирано затъпяване? 
- И това не е съвсем така, генетиката също играе роля. Механизмът на мутациите още не е напълно разкрит, но вече е ясно, че на нашата територия човешката еволюция е тръгнала в обратната посока. И това е естествено и закономерно, тъй като младото поколение трябва да се върне назад, за да погребе остатъците от тоталитаризма. И едва тогава ще тръгне пак напред по вектора от маймуната към постчовешкото бъдеще. Да не забравяме, че ние сме само временни носители на космическия интелект. 
- Това връщане има ли връзка с премахването на паметниците и символите от комунизма? 
 - Естествено. Трябва да се разчисти всичко, което ни напомня за научно-техническия прогрес. Както е казал Мойсей, трябва да минат поне 40 години, за да го забравят. Но той е бил оптимист, защото сред древните евреи не е имало нито една блондинка. В нашия случай преходът сигурно ще отнеме 50-60 години. След това ще минат поне още 20, докато младежта стигне до днешното интелектуално равнище и продължи напред. 
- Твърде дълъг щастлив период се очертава. Но нали според експертите преходът свърши още през 2001 г.? 
- Много прибързан извод. Последните проучвания на интердисциплинарен екип от БАН показват, че продължаваме да се движим назад, за да разчистим комунистическото наследство. И тук влизат в сила законите на естествения подбор по Дарвин. 
- Как така? 
- Ами например да приемем, че 15-годишните днес са деца на тези, които преди 15 години са се явили на матура по БЕЛ. Какво показва изследването? Тези, които тогава са изкарали шестици, все още не са сключили брак. 
Тройкаджиите пък вече имат по два развода. По две деца имат предимно тези родители, които изобщо не са стигнали до матура, докато незавършилите четвърто отделение имат средно по 10 деца. На всяко дете на литературовед се раждат поне по 100 деца на хора, които смятат, че Сали Яшар е създал ДПС. Следователно естественият подбор показва, че по-лошите резултати на изпитите помагат за оцеляването на вида. И обратното – шестиците по БЕЛ водят до изчезване. 
- А как се отразява това на айкюто? 
- То е същото. Ако например хората с високо айкю раждат по 1 дете на 10 семейства, хората с ниско айкю раждат по 10 деца на едно семейство. Значи още при първото поколение айкюто спада десетократно. Науката с нетърпение очаква да разбере дали след още 2-3 поколения няма да постигнем отрицателно айкю. 
- Възможно ли е това? 
- Математиците спорят дали се върви към отрицателно айкю, или то ще се измерва с квадратния корен от едно. Но това според мен са формалности. По-важното е, че поколението, което успее напълно да разчисти сметките си с комунизма, ще има напълно необременен, неупотребяван и запазен мозък. Тогава ще може да започне на чисто. 
- Интересно! А каква е била темата за матурата по БЕЛ преди 15 години? 
- Точно оттам започва всичко. Темата е “Животът и книгите” – интерпретативно съчинение по произведението “Книгите” на Атанас Далчев. Младите хора са си заредили гащите и сутиените с пищови и за баба Илийца, и за Андрешко, и за Гераците. Но “Животът и книгите” е бил неочакван капан. Обидени, младежите от випуска напълно са се отказали да четат книги и са минали предимно на чатове и есемеси. Така започват замяната на “ч” с 4, на “ш” с 6 и бунтът срещу солунските двама братя. Сега обаче и този правопис е на изживяване, тъй като младежта вече не пише, качила си е апликацията с покемоните и ги гони по тротоарите... 
- Ужас! А не може ли все пак нещо да се направи, за да се върне интересът на младите към интелектуалната дейност? 
- Нашият научен колектив вече има готови решения, с които ще кандидатстваме за европейските програми. Надяваме се МОН да ни подкрепи.

Копирано от https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5926619
© www.24chasa.bg

Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).