• Място на свободен дух и модерни решения

meteo

Кликайте по картинката и вижте метеорологичните условия на покрива на СУ "Свети Климент Охридски" в Троян или кликнете ТУК и вижте данните в реално време от същата метеостанция на международния сайт EUweather.eu
Нивата на фини прахови частици следете ТУК!

Светкавиците в реално време тук!


Прогноза за седмицата:
Нови кожи: ss Seasons Bootstrap neowx

Карта

На разходка в училище

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

"Музей в куфар" за Сирни Заговезни

четвъртък, 10 март 2016 г.

ИД Електронни медии


На 8 март в училище гостува „Музей в куфар“. Това е образователна програма на Музея на занаятите.  Г-жа Анна Владова беше поканила „Музей в куфар“ при 5-класниците, на които г-жа Десислава Вутова от Музея на занаятите разказа за обичая Сирни Заговезни. Децата научиха, че Сирни Заговезни още се нарича Прощална неделя. Този празник е винаги 7 седмици преди Великден. На масата се слагат сирене, яйца, варено жито, халва. На този ден всеки иска и дава прошка за различни обиди, лоши мисли и намерения спрямо своите близки и познати. Празникът е свързан със спазването на различни ритуали: маскиране на хора, палене на огньове и факли (уруглювици), хамкане на халва или яйце.

Освен че гледаха презентация, учениците се запознаха отблизо с някои музейни експонати. Г-жа Вутова беше донесла пушка на повече от 100 години, различни медни съдове, тава с празнична украса и други предмети, използвани при обредите, като разказа подробно за всеки един. Петокласниците слушаха с любопитство различните разкази и с удоволствие се запознаваха със старинните предмети. Вниманието им най-силно беше привлечено от българските носии, използвани при преобличането за обичая Ялова сватба. Учениците с радост се заеха да обличат носиите и да представят обичая. 

Срещата беше образователна и забавна едновременно.

Румен Илиев, 8.а клас

Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Група на училището

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).