• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

... започна се....

петък, 25 септември 2015 г.


Че се започна е ясно! Остава ни само да се посмеем...
И да се поучим...

Webcafe 

КорЕгирай това

...

ОбЕснявам
Не знам на кого му хрумна да напише тази дума, като на мястото на Я сложи Е. Казва се обЯснение, затова и обЯсняваме нещо. Коренът на думата не идва от "беся" и затова "обЕснявам", а има значението на "правя нещо да стане по-ясно - "об-ясня-вам".

КорЕгирам
Колкото и да ви се струва тясна връзката между корЕкция и глагола, който произлиза от нея, правилно е да се изговаря и пише корИгирам. Обяснението за това влиза в територията на историческата граматика, която, уверявам ви, не е за всеки, така че го приемете на доверие.

Незнам
Омръзна ми да получавам есемеси и мейли от приятели и случайни хора, в които нещо "незнаели"...
"Не знам" се пише отделно, тъй като основният глагол е ЗНАМ, а с НЕ отпред се маркира неговото противоположно действие или липсата на действие изобщо.
Казвате "ям" и "не ям", "спя" и "не спя", "ходя" и "не ходя", "пиша" и "не пиша", нали? А не „неям", „неспя", „неходя" и „непиша"! Е, научете го най-после!

Очуден
Не, не сте "очудени", нищо, че вероятно сте толкова емоционални, че възкликвате "О!", когато нещо ви изненада. Всъщност сте Учудени. Това е положението.

Ходиме, пишеме, правиме...
С това първо лице, множествено число на глаголите няма оправяне! Да уточним само, че в тази категория са глаголите, които в първо лице единствено число завършват на А или Я - ходЯ, пишА, правЯ, пеЯ, мислЯ, четА.
Във въпросното първо лице множествено число те завършват на М и толкоз! ХодиМ, пишеМ, правиМ, пееМ, мислиМ, четеМ!
За да не правите тази тъпа грешка, просто си кажете глагола мислено и вижте дали биха ви разбрали, че говорите за много хора, сред които сте и вие, ако спрете до М и не е нужно да прибавяте Е - МЕ. Нали е ясно, че НИЕ четеМ?
Защо тогава да казваме или пишем НИЕ четеМЕ? Запомнете тази логика - най-лесно е.
Освен ако не сте от шопския край, където в първо лице, единствено число, казвате Я ПИШЕМ (аз пиша), та затова в множествено число имате нужда да кажете НИЕ ПИШЕМЕ... Иначе нямате оправдание.

Въпреки, че
Ето тук и сега го запомнете - запетайка се слага преди ЧЕ, но не и когато е в комбинация с ВЪПРЕКИ или МАКАР. Тогава те не се разделят, като женени са! Запетайката е ПРЕДИ цялото нещо - "Карам кола, ВЪПРЕКИ ЧЕ не обичам задръстванията."

ПълниЯТ член
Знам, че всички обяснения с подлог / извършител на действието ще ви объркат. Затова ви давам най-простата система - където се съмнявате дали трябва да се сложи пълен или непълен член, заменете с ТОЙ или НЕГО.
Ако на мястото на думата пасва ТОЙ, членът е пълен. Ако пасва НЕГО - непълен.
Например "Мъжът подкара трактора." Ако замените "мъжът", подходящо ще е да е с ТОЙ - "ТОЙ кара трактора". Следователно членът е пълен.
Ако се съмнявате за "трактора", заменете отново - не може "Мъжът кара ТОЙ", но чудесно става "Мъжът кара НЕГО", следователно "трактор" в този случай се ползва от непълния член, колкото и сексуално подценявано да ви звучи това. Ако заменим и двете думи, изречението логично ще звучи така "ТОЙ кара НЕГО" - ТОЙ = ЯТ /ЪТ и НЕГО= Я/А.

ПолЮлей и сУшоар
Тези два примера са от първи курс на специалност "Българска филология". Казва се полИлей, защото думата е гръцка и идва от "поли" и "елеи" ("много" и "зехтинови свещи"), а не от това, че се "полюлява" на тавана. Същото е със сЕшоара - думата е френска (гл. sécher = суша, изсушавам) и означава точно това - изсъхвател, изсушител. В корена й определено не се съдържа "суша", както вероятно ви се струва.

Толкова на първо време. За онези грешки от типа "ходи те ли", "фАстъци" и "мЕрише" все се надявам да не се налага да обяснявам. Но ако и това ни дойде до главите, готова съм.
Мария Касимова 12.08.2015

Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).