• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

Докога учениците ще учат безполезни неща?

понеделник, 11 август 2014 г.



Помните ли формулите на стотиците съединения от органичната и неорганичната химия? А помните ли стотиците видове класификации на растения и животни или пък стотиците исторически личности от историята на света. Не? А може би си спомняте повече от 10 формули по физика?
Не се притеснявайте, никой освен тесните специалисти не си ги спомня. А защо е пропиляно сума ти време да се учат всички тези и редица още непотребни неща - това си остава дълбока тайна. Обикновено се казва, че това ще послужи на тези, които ще кандидатстват примерно с химия, биология и физика или друг специален предмет. Или пък се казва, че като се учели всички тези формули и имена, в главата на човека оставали основните закономерности.
Всъщност не е никакъв проблем да се преподават основните закономерности и да се илюстрират само с няколко примера. Защото идеята на общообразователното училище е да имаш знания, които ще са ти полезни за две неща: в живота и за всяка една работа, която работиш. Ако се следват тези цели, основното и средното образование може да се разтоварят от огромно количество излишна информация и да се освободи време за по-полезни неща. По света тенденцията се движи в тази посока.
Решенията в различните държави не са еднозначни. Във все повече добри частни училища в САЩ все повече си спестяват излишните знания. Поради тази причина в САЩ отдавна са въвели специализираните тестове за кандидатстване в университета, където в различно съотношение се използват елементи на тест за интелигентност, богатство на английския (знаене на рядко употребявани, но важни думи) и доброто му владеене, а също и различни видове математически задачи. Така се приема и в най-добрите университети.
В общообразователните средни училища в Германия все още учат сериозно и химически съединения, и формули, но вече има тенденция към съкращаване на подробностите, като в професионалните училища целта е учениците да овладяват преди всичко професията. А последните 1-2 години се прави специализация чрез немалко избираеми предмети.
Какво е жизнено- необходимо за всеки един човек?
На първо място да си направи елементарно планиране и счетоводство на приходите и разходите, да ползва добре екселска таблица за това. А не парите ти да свършват няколко дни след заплата и да не смогваш да си купиш най-важното за теб и близките ти. Казаното не означава да се учи счетоводство, а само основните му принципи и приложението му за семейните приходи и разходи.
Да знае основните правила, по които се играе играта във всяка една държава - правото. Много е жалко образованието да дава знания за живота и да не дава знания за задължителните правила, по които се играе играта, наречена живот. Трябва да знаеш практически правата си и как да ги отстояваш, да знаеш кое е престъпление и кое - не, как можеш да се защитиш, в кое звено на държавната администрация да отидеш, нужен ли ти е и подходящ адвокат и как да го намериш, кога да отидеш при нотариус, как да ползваш административните услуги по електронен път, как да имаш и да ползваш електронен подпис. Все неща, които много ще ти улеснят живота. А не да се чудиш за какво ти е примерно “натурален акт” (нотариален акт). В цял свят цивилизованите държави се различават по останалите по едно основно нещо -
дали реално се спазва законът
Още от 7-годишна възраст да знае правилата за движение за пешеходци. Много бързо да бъде втълпено на децата, че за тях е жизненоважно правилата да се спазват.
Да знае как да се държи в обществото. Като се започне с елементарните неща - защо трябва да се къпе и сутрин, и вечер, защо трябва да си мие зъбите, да си сменя ежедневно бельото и чорапите, защо е просташко да хвърля хартии, огризки и цигари по улиците, включително от прозореца на колата, защо за обществото като резултат е все едно дали човек, или куче ще остави фекалиите си на улицата, защо да плюе или да се секне върху улицата или тротоара, е тъпанарско.
Изключително важно е с разкази и части от филми, включително анимация, децата да си представят как ще се чувстват, ако убият, наранят или изнасилят техни близки или самите тях - това е изключително важно за превенцията на бъдещата престъпност.
Няма как без знания и представа за последиците от злодеянията в детето да се създаде правилен социален модел за поведение. Трябва някой с примери да накара децата да разберат, че щастието съвсем не е равно на многото пари - на децата трябва да се задават въпроси като защо самоубийствата сред най-богатите и известните са повече, отколкото при средната класа. Нали знаете, че щастливите хора не се самоубиват. А децата трябва да се възпитат да искат да са щастливи, а не богати на всяка цена.
Нека децата си представят как се чувстват един човек и семейството му, които цял ден са заобиколени от охрана, и дали това е най-приятната ситуация. Детето трябва да разбере, че щастието зависи най-много от самото него, например и от това да си поставя реални цели и да ги постига.
Детето от малко трябва да се приучи да работи стегнато, без да се разсейва по социални мрежи и сладки приказки, и да бъде убедено, че така ще има по-добри материални условия и повече и по-качествена почивка, включително за социални контакти.
Няма как да си напълно щастлив, ако нямаш добри познания за секса. За разлика от теоретичната физика или органичната химия сексът се практикува доста по-масово. Е, някой трябва интересно и образно да обучи децата как да си намират подходящи патньори. Как това става в интернет, къде трябва да учат и работят, за да срещнат най-подходящите за тях хора, как да разберат с кого си допадат най-много и колко партньори трябва да имат, преди да решат да са с някого постоянно. На колко години е най-подходящо да имаш деца и колко. За мен си остава дълбока тайна защо се прескачат такива жизненоважни въпроси, като се претупват за 1-2 часа. А по света има голям избор на страхотни образователни филмчета и какви ли не компютърни интерактивни програми в тази сфера.
Ако един човек иска да научи добре и лесно един език и да няма шанс да го забрави, това може да стане най-добре в диапазона втори-четвърти клас (около 9-10 години). Ученето по 2 часа седмично е просто недостатъчно и е загуба на време. Език може да се научи и по-късно - но с много повече усилия и говоренето му ще е доста по-зле, с изключение на специално надарените с лингвистични способности.
Изброените 7 основни направления следва да се изучават като основни предмети и в началното училище, и в прогимназията, и в средното училище. Защото са изключително важни за всеки човек. Без да знаеш имената на 20 едноклетъчни, можеш да живееш, и то добре, но без знания в тези 7 направления ще изгубиш много повече време, докато намериш верния път.
Задавам си въпроса дали поне част от тези доста очевидни предложения ще бъдат реализирани. И отговорът ми е, че няма да бъдат направени. Защото на държавната администрация, а и на политиците не им дреме. Не ги интересува бъдещето на страната. Не ги интересува все по-голямото изпростяване. Никой не си мисли за реално изпълнение на законите. А и все по-малко хора в България се интересуват от бъдещето на страната, а гледат да закърпят положението си за момента. А и никой от нашите политици не иска в името на по-добро бъдеще да си създава временни главоболия и да загуби евентуални гласове - примерно от пренасочването на излишни учители в някои направления, намаляване на частните уроци при въвеждане на тестове, или да притиска масови групи от населението, чиито деца не ходят на училище.

Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).