• Място на свободен дух и модерни решения

meteo

Кликайте по картинката и вижте метеорологичните условия на покрива на СУ "Свети Климент Охридски" в Троян или кликнете ТУК и вижте данните в реално време от същата метеостанция на международния сайт EUweather.eu
Нивата на фини прахови частици следете ТУК!

Светкавиците в реално време тук!


Прогноза за седмицата:
Нови кожи: ss Seasons Bootstrap neowx

Карта

На разходка в училище

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

Бумащина къса нервите на учителя

вторник, 4 февруари 2014 г.

Стела Иванова-в.Стандарт

София. Бюрокрация и удължено работно време са най-големият стрес за учителите. Това показва проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".
Според допитването учителите работят средно по 48 часа на седмица. Някои техни колеги дори достигат до 53 часа, при положение, че кодексът на труда е фиксирал 40 като максимум. Синдикалистите отчитат, че това води до умора и преждевременно изхабяване на работещите в системата на средното образование. Претоварването влошава и качеството на преподаване, посочват те. Основният стрес, който влияе негативно на учителите, е безсмислената според анкетираните административна дейност, която пречи на работата с децата. Те посвещават средно по 8 часа на седмица на бумащина, нямаща нищо общо с учебния процес. 55% от тях пък са в училище или детската градина, без да имат възложени ангажименти.
Изследването установява също, че преподавателската заетост на болшинството от учителите е 21 часа седмично, а за самоподготовка са им нужни средно 15 часа. Обикновено те хабят по 4 часа за извънкласни дейности и още толкова - за работа по проекти.
На практика им остават едва по 5 часа, които да посветят на семейството си, при положение, че 90% от преподавателите в училище са жени. Културните дейности и развлечения на хората, които възпитават децата ни, са свити в рамките на 2 часа.
Синдикатът ще информира МОН за резултатите и ще поиска допълнително заплащане за административната дейност, извършвана от учителите. Освен това ще настоява и за компенсаторни механизми, намаляващи учителската заетост. Те трябва да бъдат записани както в новия училищен закон, така и в Колективния трудов договор.
Проучването е направено сред 6950 педагози от много градове в страната. Средната възраст на анкетираните е 55 години. До 30 години са едва 2,7% от запитаните.

Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Иновативно училище


Електронен дневник

Група на училището

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).