• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни


Bсеки знае поговорката "Малки деца - малки проблеми. Големи деца - големи проблеми". Родителите осъзнават значението ъсат нервите дори на хората с най-стабилна психика. Вместо да се ядосвате за щяло и нещяло, проверете дали са налице 8-те признака, които според психолозите показват, че в края на краищата пуберът се развива добре.  

1. Има приятели. Юношеството е възрастта на големите компании, лудите купони, тайните. Връстниците придобиват много по-важна роля от родителите, защото 13-19-годишният постоянно се съизмерява с тях, търсейки собствената си същност. Ако детето ви няма достатъчно приятели, това е сериозен сигнал за тревога - или е депресирано, или не е достатъчно зряло за възрастта си.
2. Грижи се за външността си. Щом тийнейджърът иска да изглежда добре и да привлича останалите, значи всичко е наред със самочувствието му. Спре ли да се къпе и старателно да избира дрехите си, вероятно е изпаднал в депресия. Добре е също синът или дъщеря ви да не си прави татуировки или пиърсинги. Не само от естетическа гледна точка, а и защото проучване на американски психолози сочи, че пуберите с множество "украси" по телата по-често от останалите пият, пушат, дрогират се, правят секс, бият се, включват се в хулигански банди, изкарват ниски оценки.

3. Избрал си е ментор. Тийнейджърите са склонни да имитират хора, които смятат за по-красиви, успели и интересни от самите тях. Може да става дума за роднина, учител, спортен треньор, дори за звезда, на която подражават. При всички положения това е възрастен човек, а не връстник. Проучване на нюйоркския медицински център "Бет Израел" сочи, че пуберите, които се възхищават на подобна личност, по-рядко поемат необмислени рискове и предпочитат да решават проблемите си чрез преговори вместо с агресия.

4. Знае какво искате от него. Задължително е да поставите някакви параметри на детето си. Кажете му в прав текст, без закани и молби, какви са основните правила, които не бихте допуснали да наруши. Те не трябва да са прекалено много, за да може наистина да ги спазва.

5. Противоречи ви. Не е нормално тийнейджърът да изпълнява всяко ваше желание. Достатъчно е да не нарушава най-важните семейни и обществени правила. Оставете му свободата да оспорва всички останали и да налага собственото си мнение, когато сметне, че е прав. Няма как да стане самостоятелна личност, ако все му диктувате какво да прави.

6. Дъщеря ви не излиза с по-възрастни. Според про-учване на Колумбийския университет девойките, чиито приятели са с повече от 2 години по-големи от тях, по-често от връстничките си пият, пушат, дрогират се и правят секс. За справка - 65% от въпросните момичета посягат към цигарите, а 50% - и към марихуаната. При девойките, които ходят с връстници, едва 14% са редовни пушачки, а 8% са опитвали трева.

7. Вечеря с вас. Колкото и да обича да се изолира в стаята си, здравомислещият пубер от време на време си подава носа оттам, за да хапне и да си поговори с роднините. Обикновено това става вечер. Не очаквайте да ви разкаже в подробности как е минал денят му. Научете се обаче да цените всяка дума, различна от "ъ-хъ", "Мммм-да" и "уф". Колкото и несъдържателно да ви звучат изказванията му, все пак те са признак, че поддържа контакт с вас. Статистиката сочи, че тийнейджърите, които вечерят поне 5 пъти седмично с родителите си, имат по-висок успех, по-стабилни приятелски и любовни връзки и се хранят по-здравословно от останалите.

8. Планира бъдещето си. Колкото и странно да се държи в момента синът или дъщеря ви, ако има ясна визия какво смята да следва и на каква професия ще се посвети, значи всичко е наред. Все пак го подсещайте, че не е достатъчно само да мечтае, а трябва и да създаде здрава почва за сбъдването на бляновете си. Т.е. да има приличен успех и да не изпуска целите си от поглед, колкото и много изкушения да го разсейват по пътя.
От взаимен интерес е да знаете къде ходи детето
17-годишната Дора е помолила баща си да я закара в центъра, където твърди, че има среща с приятелка. Час по-късно притесненият родител разбира, че след като я е оставил, дъщеря му е взела метрото в обратната посока, за да се озове на купон у новите съседи на семейството.

Ясно е, че повечето тийнейджъри лъжат. Това е част от играта, която им позволява да пораснат. Само че става опасно, когато не казват къде и с кого отиват. Как да разрешите проблема?


Най-напред трябва да разберете, че пуберът има нужда от лично пространство. Колкото повече ровичкате из вещите му, претърсвате стаята му за "улики", преглеждате телефона, имейла и фейсбука му, когато ги забрави отворени, толкова по-затворен и тайнствен ще става той. Ако го оставите да нареди по свой вкус личната си територия и спрете да го дебнете, ще е много по-склонен да ви доверява някои неща, включително и къде отива.

Убедете го, че опасностите са реални. Обсъдете теми като трафика на хора, принудителната проституция, насилственото отнемане на органи, безследното изчезване на младежи. Ако ви е трудно да говорите за това, може заедно да гледате филми или да му дадете да прочете книги, свързани с щекотливите теми. Пуберът е достатъчно умен, за да разбере какво искате да му кажете, без да му натрапвате мнението и страховете си. Това ще го накара да бъде нащрек, когато общува с непознати. А и сам ще се досети, че не е зле да знаете къде е, в случай че се озове в беда.

Есемесите са идеална форма на общуване. Ако се притесните, че детето ви закъснява, не рискувайте да го изложите пред компанията му, като му се накарате по телефона. По-добре му изпратете есемес с конкретно питане - къде е и в колко часа ще си дойде. Накарайте го предварително да обещае, че ще ви отговори. В противен случай го накажете, като му забраните да излиза вечер за известно време.

Задавайте правилните въпроси. Има само някои територии, в които родителите на тийнейджъри имат правото да навлизат. Поне в началото на връзката не очаквайте пуберът да ви довери кое е поредното му гадже. Може и той да не е наясно, защото е имал поне 10 любовни истории от началото на годината. Затова, когато тръгне да излиза, го попитайте къде отива. Не с кого. Достатъчно е да каже "Имам среща с момиче в кафене на бул. "Витоша". Ще се прибера в 10 вечерта."

 Етикет на онлайн флирта

В днешно време е съвсем приемливо да се завързват нови връзки по интернет, особено сред тийнейджърите. За да не изпуснеш обаче обекта на своите мечти, е добре да познаваш етикета на онлайн флирта. 
  • Представи се. Не е достатъчно да изпратиш покана за приятелство във Фейсбука, за да бъдеш приет. Успоредно с поканата напиши и лично съобщение. В него разкажи накратко най-важното за себе си. Изпрати и някоя своя снимка.
  • Пиши грамотно! Колкото по-ясно се изразяваш, толкова по-право в целта ще попадат посланията ти. Не заменяй буквите с цифри, спазвай пунктуацията и по възможност използвай кирилица, за да направиш добро впечатление.
  • Завържи разговор. Не е много оригинално да напишеш на някого само "Харесвам фейсбук профила ти", "Красива си" или "Допада ми как мислиш". Трябва да подхванеш тема, която изисква отговор. Питай го например за музикалните и филмовите му предпочитания, поговорете си за книги или спорт.
  • Не отегчавай. Излишно е да пишеш цял том, в който да разказваш всичко за живота си. Достатъчно е всеки ден да постваш по няколко съдържателни изречения, които наистина да предизвикват интерес у отсрещната страна.
  • Отложи признанията в любов. Няма закъде да бързаш, по-добре първо се опознайте и шлифовайте приятелството си.
  • Научи се да казваш "не". Ако след време установиш, че човекът всъщност не ти допада, бъди откровен, без да си груб. Може да напишеш "Страхотен приятел си, но едва ли ще ни потръгне в любовта", "Благодаря ти за приятелството, но май не сме създадени за двойка" или "Смятам, че сме твърде различни, за да сме заедно".
  • Допустимо е да игноришаш някого. В интернет съществува едно неписано правило - ако някой не ти допада, може да се направиш, че не си получил имейла или съобщението му.
  • Срещнете се на живо. Ако пък наистина харесваш човека, трябва да имаш предвид, че онлайн флиртът често е подвеждащ. Оказва се, че някой пише много добре, но на четири очи изобщо не те привлича. Затова се престраши да излезеш от виртуалния в реалния свят, където всъщност е истинското място на любовта.
Всичко за семейството
прочетено тук

Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).