• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

Започна се....

вторник, 7 май 2013 г.

Mонитор
Преписвачи се оборудват с микрослушалки за 30 лв. срещу депозит
Шпионска техника под наем на матурите
Търсенето смъкна двойно тарифите 


Голямото търсене смъкна двойно цените на шпионската техника, която преписвачите използват на матури и студентски изпити. Това показа проверка на „Монитор“. В момента измамниците могат да се сдобият с невидима микрослушалка срещу 55 лв., а до миналата година тя струваше два пъти повече. Бизнесът с шпионската техника толкова разцъфтява, че в интернет вече има изобилие от обяви, които предлагат дори микрослушалки под наем. Тарифата е 30 лв. за два дни. Първоначално обаче преписвачът плаща цялата сума за шпионската техника – 65 лв. като депозит След като мине изпитът, измамникът връща микрослушалката и си получава 35 лв. обратно. Някои от бизнесмените дори искат личната карта при предаване на устройството.

 Невидимата микрослушалка е един най-модерния инструмент за преписване. Голяма е колкото една стотинка и се пъха директно в ушния канал. Тя е свързана с джиесем, по който услужлив приятел помага на измамника, като му диктува темата за изпита или решението на задачата.

В обявите за преписвачи има и специални продукти и за жени - предаватели и микрофони, вградени в обеци, диадеми и гривни Химикалки с невидимо мастило са другият инструмент за преписване, който вече се продава от години на ученици и студенти.

Дали преписвачът ще успее да използва шпионската си техника обаче, зависи от училището, в което ще държи изпита. В някои школа се прилагат засилени мерки срещу преписването – интернет връзката се заглушава, а в класните стаи са монтирани камери.

 „Министерството разчита основно на квесторите като гарант срещу преписването. Има и училища, в които се предприемат по-строги мерки, като видеонаблюдение или заглушаване на интернет. Това обаче са индивидуални училищни решения. Осигуряването на строг контрол става с модерна техника, за която трябват и средства, които не всяко училище може да отдели и това няма как да стане масова практика“, коментира пред „Монитор“ служебният зам.-министърът на образованието Мариана Банчева.

Както „Монитор“ вече писа, от квесторите ще се изисква засилено внимание по време на изпитите. Ако учител си позволи да чете вестник или да подсказва на ученик по време на матурите или изпита за гимназия, го чака наказание.

С цел превенция на възможностите за преписване тази година Столичният инспекторат по образование пусна изрично изискване до училищата. То гласи, че квесторите нямат право да бъдат учители на децата, които ще пазят по време на матурите. Идеята е да няма конфликт на интереси и преподавателите да не се изкушат да подскажат на някой свой възпитаник. Същото важи и за оценителите – учителите няма да имат право да проверяват изпитите на свои ученици. Абитуриентите пък ще полагат матурата по български език в чужди училища.

Изпит за гимназия
Изпит по бълг. език 21 май
Изпит по математика 23 май
Обявяване на резултати 4 юни
Подаване на документи 17-21 юни
Първо класиране 26 юни

ДЗИ
Списък с разпределение по училища 17 май
Получаване на служебна бележка за допускане 17 май
ДЗИ по български език и литература 21 май
ДЗИ по избор 23 май Обявяване на резултатите 11 юни

Мила Мишева - Монитор

Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).