• Място на свободен дух и модерни решения

meteo

Кликайте по картинката и вижте метеорологичните условия на покрива на СУ "Свети Климент Охридски" в Троян или кликнете ТУК и вижте данните в реално време от същата метеостанция на международния сайт EUweather.eu
Нивата на фини прахови частици следете ТУК!

Светкавиците в реално време тук!


Прогноза за седмицата:
Нови кожи: ss Seasons Bootstrap neowx

Карта

На разходка в училище

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

Феодализъм в училищата

четвъртък, 14 февруари 2013 г.

Стела Стоянова

Парола "Стачка" за учителите остава в сила - поне засега. А като се прибавят и драмите в научния фонд, образователната система би предизвикала пожар, който трудно ще бъде угасен. Защото, за разлика от учените, учителите са много. Хубавото (за управляващите) е, че могат да бъдат укротени с едно минимално повишение на парите, което най-вероятно няма да плати и сметките им за ток. Лошото (за самите учители) е това, че отново не се стигна до дебат как се управляват парите на едно училище.
За какво всъщност е спорът? Синдикатите отчаяно настояваха всички пари, които държавата ще даде като увеличение на бюджета, да отидат само за ръст на заплатите. Министър Дянков обаче отказа да подпише подобен документ на базата на разпоредба, съгласно която всички пари, постъпващи в школските бюджети, се управляват еднолично от директора. И той решава за какво да бъдат дадени. А работодателите отказаха да подпишат документа за учителските увеличения - според тях на някои места парите няма да стигнат дори за сметките за парно.
Стела Стоянова
Ставащото в момента е кривата последица от последната учителска стачка, при която в училищата бе въведен делегираният бюджет, от който се плаща всичко - включително сметки, ремонти и заплати. Идеята бе, че по този начин заплатите на учителите ще растат - нещо, което в момента става само в най-големите училища. При това не растат с много. В най-елитното ни и първо по бал училище - Софийска математическа гимназия, чистите пари, които средно получава един учител, са около 550 лева. Какво да направи с тях - да си повишава квалификацията ли? Или да си плати сметките? Министър Игнатов доскоро упорито твърдеше, че в България имало и такива училища, в които даскалите си докарвали над 1000 лева на месец, но ако ги има, те са по-рядко срещани от бялата лястовица. При сегашната инфлация и ръст на цените заплатите на учителите се оказват по-ниски, отколкото бяха, когато се вдигнаха на стачка. В същото време никой не знае какво става с тези пари, когато постъпят в училищния бюджет. Директорът има право да се разпорежда с тях еднолично и нищо не го задължава да се отчита пред подопечните си за какво ги харчи. Ако иска, може да вдигне заплатите. Ако не иска, може да си купи "Мерцедес" последен модел като служебна кола и дори да си назначи шофьор. Има училища, които наистина го правят. Синдикатите разкриха, че едно училище дори си е купило снегорин, и изказаха предположение, че през зимата го отдава под наем. Е, ако е така, значи поне печели нещичко от него. Има и други - в тях увеличението на учителските заплати отдавна е само блян, защото парите едва стигат за сметки и закърпване на някой прокапал покрив.
Никой не може да задължи директора да раздаде бонуси според качествата на учителите - на практика тяхното определяне е точно толкова непрозрачно, колкото и харченето на останалите пари. Той дори няма мандат, в който да властва над феода си - назначат ли го веднъж, освобождаването му е труден и дълъг процес. Трябва безкрайно много да сгафи, и при това гафът да стане видим и осветлен от медиите, за да си направят труда да го уволнят. Новият закон поне предвижда атестации на школските шефове. Но само дотам. Затова и в момента сме в парадокса да има училища, чиито стени са боядисани само благодарение на това, че има наказани ученици, които директорът е решил да преквалифицира в бояджии. Има и такива школа, в които шефовете се молят на учителите да се откажат от допълнителните възнаграждения, за да се платят сметките за парно. Има много добри и съвестни учители с по 450 лева заплата и по 15 години стаж. И на тях ли някой ще каже, че ако са толкова добри, няма да стоят на тези заплати и ще избягат в друга професия? Кой тогава ще остане в класната стая?
А идеята за привличането на повече ученици при намаляващите набори е просто мит. Как професионална гимназия със специалности, каквито на пазара вече не се търсят, да привлича повече тийнейджъри, за да й дадат по-голямо финансиране? Как малко селско училище да събере повече деца, след като младите хора бягат в града и наследниците им ходят на училище там? Никой не се заглежда в порочния кръг, в който делегираните бюджети поставиха десетки малки школа, защото във всеки град има по едно-две лъскави училища, които стават за парад, и височайши гости се водят обикновено там. Стачните пожари обаче обикновено пламват на друго място.

Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Група на училището

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).