• Място на свободен дух и модерни решения

meteo

Кликайте по картинката и вижте метеорологичните условия на покрива на СУ "Свети Климент Охридски" в Троян или кликнете ТУК и вижте данните в реално време от същата метеостанция на международния сайт EUweather.eu
Нивата на фини прахови частици следете ТУК!

Светкавиците в реално време тук!


Прогноза за седмицата:
Нови кожи: ss Seasons Bootstrap neowx

Карта

На разходка в училище

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

На Благовещение пред музея

понеделник, 28 март 2011 г.

СИП Електронни медии

На 25 март (петък) отпразнувахме Благовещение. В чисто християнски смисъл този празник означава Ден на майката, защото Дева Мария получила от Архангел Гавраил благата вест, че ще зачене и роди Божия син. Както при повечето календарни празници, църковните ритуали се преплитат с езически обреди. У нас наричат празника още Благовец, Благовещене или Благоец и народът го свързва с идването на пролетта, на прелетните птици и изобщо с пробуждането на природата.

Екипът ни седмокласници, който наскоро гостува на Музея на занаятите, беше поканен от г-жа Елеонора Авджиева, директор на музея, да присъства на обичайния ритуал на Благовец. Пред музейната сграда се бяха събрали много млади хора, а и в самия ритуал участваха деца. Във възстановката показаха как цялото семейство прескача огъня от събраната къщна смет, за да не ги хапят змиите. Имаше и трапеза, на която "актьорите" поднесоха традиционна за този ден храна - риба, чушки с орехи, "нещо зелено", а момата беше омесила питка. Също така се засяха овошки, защото се вярва, че ако се посеят на този ден, ще раждат много и сладки плодове. След този интересен ритуал г-жа Авджиева откри изложба в музея, посветена на празника.

ТУК можете да видите снимки от събитието, направени от г-жа Иванка Цекова.
Михаела Пенчева, 7.б клас

Страници в интернет, свързани с Троян и региона
Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Група на училището

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).