• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

Уникален носорог бродел в Калиманци

вторник, 7 септември 2010 г.

Учител по биология събира 56 г. кости на древни животни. Родното чудо е загадка за учените от цял свят.

Кости на 7 милиона години се пазят в хранилище на Палеонтологичния музей в Асеновград. Едва ли този факт щеше да придобие такава популярност, ако финансовият министър Симеон Дянков лично не бе разгледал експонатите преди седмица. После пък музеят бе обсъден и на правителствено заседание.
Всичко започва през далечната 1954 година на миналия век,... (нататък четете на страниците на в.Стандарт)


Асеновградският палеонтологичен музей се намира на лесно и достъпно място. Независимо от коя част на града се влиза, трябва да се търсят табелите с посока Кърджали. Веднага щом се премине единственото кръгово кръстовище по този път, има стръмна отбивка. Пеша или с кола, по нея се преминава бързо, тъй като става дума само за около километър нагоре. Отбивката за музея е втората пряка вляво, веднага преди училището. Пътят се вие около хълм, а от върха му се открива приказна гледка към Асеновград. За удобство на гостите непосредствено до хранилището има малък безплатен паркинг. Музеят е отворен от понеделник до събота. Почива единствено в неделя. Цената на билетите за ученици е 1 лев, за възрастни - 3 лева.

Ели Куманова

12-тонен динотерий е гордостта на музея
Гигантски динотерий е гордостта на Палеонтологичен музей - Асеновград. Той е един от трите вида в света, като в хранилището край река Чая се пази макет, а истинските кости се съхраняват в София. Динотерият е открит в началото на ноември 1965 г. от експедиция, ръководена от Димитър Ковачев. Копали край село Езерово, Първомайско, когато първо попаднали на огромен бивник. Тогава имах познания по палеонтология, но нямах опит, спомня си Ковачев. За да получи експертна оценка за находката, той повикал от столицата най-големия специалист по гръбначни животни Иван Николов. Веднага пристигнали и други светила от столицата, които официално обявили, че има голямо откритие. В крайна сметка от скалите край Езерово изкопали скелет на динотерий, живял преди 6 млн. г. - огромен екземпляр, висок 4,5 метра, с дължина 8 метра и тежащ поне 12 тона. Животното прилича на динозавър. На гостите, които идват днес в музея, обаче уредникът обяснява, че този звяр няма нищо общо с динозаврите, които са живели преди 60 милиона години. Динозаврите са влечуги, огромни гущери. Динотерият е също страшен, но той е звяр, с други думи бозайник, казва специалистът. Динотерият е растителнояден и е нещо като прародител на днешните слонове. Находки от други райони в страната са доказателство, че по нашите земи е имало динотерии, които са били значително по-големи от намерения край Езерово. Както всички едри видове по земята обаче и те постепенно са изчезнали.

Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).