• Място на свободен дух и модерни решения

Карта

Търсене в този блог

Архив на блога

Най-четеното през последните 7 дни

Църквата губи от вероучение насила

понеделник, 27 септември 2010 г.

Предложението за въвеждане на задължителен предмет религия разбуни духовете тази седмица. И в нашето училище, както в цялото ни общество, има различни мнения по въпроса. Ще бъде хубаво сайтът се превърне в едно от местата, където тече обществена дискусия, за нуждата от която говори образователният министър. Вече ви представихме позицията на Свилен Димитров (виж тук). В очакване на още смели учители, ученици или родители, които да кажат какво мислят, препечатваме от в. "Стандарт" мнението на един изключителен университетски преподавател хуманитарист - проф. Никола Георгиев.

***************************

Проф. Никола Георгиев

Църквата ще загуби, ако се въведе принудително вероучение. Това ще доведе до разединение сред учениците, които ще се разцепят бързо на вярващи и на подиграващи се с вярата.
Не предлагайте и не използвайте държавата да въведе принудително изучаване на някое вероизповедание, ще се разделим на вярващи и невярващи и още по-опасна ще стане границата между християни и мохамедани. Да принудиш някого, означава, че нямаш сила да го убедиш.
Какво ще спечелят отците от църквата, е ясно - уж авторитет, уж доходи. Това е механично бюрократично укрепване на църквата, което дълбоко противоречи на християнския морал. Доброто решение е предметът религия да е свободно избираем.
Реставрирахме монархията тихомълком, сега да реставрираме църквата и училището и тази реставрация ще породи у много българи спомени за миналото, ще изостри носталгията по социализма. Самото християнство има много нравствени кусури като чиста религия, не като вероизповедание. И много свободни хора са скъсвали с него. Тези недостатъци проличават и в цепенето на християнството - православно, католическо, протестантско. Хората вътрешно са недоволни от съединяването на държава и църква. И православната църква е правила много грешки. Самото свещеничество е раздвоено и разумната част от него ще каже "Недейте, братя, ще сгрешим спрямо хората и спрямо Бога".
/По БНР/

Страници в интернет, свързани с Троян и региона




Слушай и гледай on-line в свободния час

Текущи УЧЕБНИЦИ


Кликайте по картинката!

Иновативно училище


Електронен дневник

Вход в e-mail -a


Група на училището

Как да вляза на Student_wifi в училище?

1. Знам кой ми е училищния имейл, примерно ПенчуПенчуф@svetikliment.com.
2. Знам си паролата на училищния имейл.
3. Влизал съм от компютър в залите в час по технологии на училищния си имейл и съм видял и изтрил стандартните поздравителни ТРИ имейла на Гугъл.
4. Отварям си телефона с операционна система на АНДРОИД (не на iPhone) и:
а). Настройки
б). Акаунти
в). Добавяне
г). Google акаунт
д). ПенчПенч@svetikliment.com
е). Паролата ...
... добавя се и излизате от там
5.Избирате пак Настройки, после Wi-Fi и трябва да видите Student_wifi и кликате по него.
6. Какви допълнителни настройки са необходими - гледайте на това филмче (нищо, че е за Teacher_WiFi, то е същото!)

ВИДЕОПОРТАЛ

Видеопортал на училището

Преводач

Безплатен многоезичен ONLINE речник

Учебни ресурси в електронен вид


Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.

ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).